14.05.2025 Цінова ситуація на споживчому ринку області |
|
Індекс споживчих цін у квітні 2025р. порівняно з попереднім місяцем як по області, так і по Україні становив 100,7%.
На споживчому ринку області у квітні 2025р. ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,6%. Найбільше подорожчали фрукти та свинина (на 8,1% та 5,2% відповідно). На 4–0,2% зросли ціни на хліб, маргарин та інші рослинні жири, шоколад, яйця, м’ясо птиці, сало, кисломолочну продукцію, яловичину, безалкогольні напої, сири, молоко, продукти переробки зернових, кондитерські вироби з цукру, сметану та вершки, кондитерські вироби з борошна, рис, рибу та продукти з риби. Водночас на 2,3–0,4% знизилися ціни на овочі, масло, макаронні вироби, цукор, олію соняшникову.
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,5%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,5%.
Одяг і взуття зросли на 1,2%, зокрема, взуття – на 2,9%.
Підвищення цін у сфері охорони здоров’я на 0,9% відбулося за рахунок подорожчання фармацевтичної продукції, медичних товарів та обладнання; амбулаторних послуг на 1%.
Ціни на транспорт знизилися на 1,1% через здешевлення автомобілів на 2%, палива та мастил – на 1,8%. Водночас на 0,4% подорожчав проїзд в автомобільному пасажирському транспорті.
Зниження цін на предмети домашнього вжитку, побутової техніки на 0,1% відбулося через подешевшання домашнього текстилю на 2,4%, товарів та послуг для щоденної підтримки будинку – на 0,4%.
08.05.2025 Виробництво основних сільськогосподарських культур у 2024 році |
|
У 2024р. господарствами усіх категорій Рівненщини культури зернові та зернобобові зібрано з площі 256,9 тис.га, що на 2,3% більше порівняно з 2023р. Обсяг виробництва (валовий збір) цих культур зріс на 7,7% та склав 13669,6 тис.ц. Найбільший обсяг валового збору припадає на кукурудзу (6407,9 тис.ц, або 46,9% валового збору зернових та зернобобових культур), пшеницю (4468,5 тис.ц, або 32,7%) та ячмінь (1614,8 тис.ц, або 11,8%).
У 2024р. порівняно з 2023р. зменшилися площі збору соняшника та ріпаку на 41,6% та 31% відповідно. Водночас площі, з яких зібрано урожай сої, збільшилися на 46,6%.
Валовий збір сої у 2024р. збільшився в 1,9 раза. У той же час порівняно з 2023р. на 42,4% зменшено виробництво соняшнику, на 28% – буряка цукрового фабричного, на 11,2% – ріпаку.
У 2024р. підприємства області забезпечили 67% загальнообласного виробництва культур зернових та зернобобових, 99,3% сої, все виробництво соняшнику та ріпаку.
У середньому з 1 га зібраної площі господарствами усіх категорій одержано по 53,2 ц зерна (на 5,1% більше, ніж у 2023р.), у т.ч. підприємствами – по 70,9 ц (на 6,8% більше), господарствами населення – по 35,4 ц (на рівні 2023р.). Найбільший ріст урожайності по господарствах усіх категорій у 2024р. зафіксовано по ріпаку та сої (на 28,6% та 27% відповідно).